ONZE PROJECTEN

Vorige slide
Volgende slide

Z.E.N. = zwemvijver en natuur,
Dordogne (Périgord Blanc)

De eigenaren van deze (door hun zelf gebouwde) energiezuinige strobalen woning hadden in hun privétuin naast een centrum voor persoonlijke ontwikkeling een zwemvijver in gedachten, maar waren nog niet zeker waar deze moest komen. De tuin was groot en open en aflopend richting een riviertje aan het einde van het terrein. Ik was er direct zeker van dat het natuurlijke zwembad relatief dicht bij het huis zou komen zodat je er ook vanuit het huis van kunt genieten.De lengte van de zwemvijver is 15 meter geworden omdat één van de eisen was dat ze er baantjes in zouden kunnen trekken. Tegenover de grote lengte hebben we de breedte juist smal gehouden, namelijk 2,75 meter en in de hele lengte van het zwemdeel is een planten (heliofyten) filter van 1 meter breed geprojecteerd. Bij een lengte van 15 meter geeft de totale breedte van 3,75 meter een prachtig lang effect.

De overgang van water naar land vanuit het filter is mooi aangelegd met ruwe natuursteen en de andere zijden van het natuurlijke zwembad zijn afgewerkt met een licht overstekend houten terras welke gelijk het huis met de zwemvijver verbindt. In het zwemwater is een trap voorzien met treden van 30 cm om gemakkelijk in en uit het water te komen en op de kopse kant van het zwemgedeelte is onderwater een bank gecreëerd om een drankje te kunnen drinken of te mediteren. Het poolhouse achter het natuurlijke zwembad is door de eigenaren in eigen beheer gebouwd op een Nepalese bouwwijze. Het hout van het gebouw is aan de buitenkant met vuur licht verkoold wat een prachtig effect geeft aan het geheel. Om het natuurlijke zwembad ook met de tuin te verbinden hebben we hier in de zichtlijnen vier rotsblokken geplaatst afkomstig uit een lokale steengroeve.